zondag 1 januari 2017

Naar de Oliebollentocht.

Voor de derde keer ga ik op pad om deel te nemen aan de Oliebollentocht. Bij de eerste (in Nijmegen) ging de Quest nog op de auto, maar vanaf nummer 2 ben ik ook begonnen aan de traditie om fietsend te komen.

Vanuit Rolde is Dronten een kleine 100 km en dat is mij net te ver om even een heen-en-weertje te doen (ik ben duidelijk nog geen brevettenmateriaal, maar ik werk er aan).
De keuze valt dan ook op dinsdag richting Flevopolder, woensdag de tocht en donderdag weer naar huis.
Ik overnacht in Lelystad in een aardige AirBnB en fiets woensdag lekker op en neer richting Intercitybike.

De route richting Lelystad laat ik uitzoeken door brouter.de waarbij ik de optie "velomobil-schnell" selecteer......en dat gaat tegenvallen.
Laat ik eerst de route eens in beeld brengen:


Kijk je op de kaart, dan ziet de route er beslist niet verkeerd uit. Vanuit Rolde gaat het via allerlei rustige weggetjes richting de Weerribben. Daarna hup ik over de dijk en duik de polder in. Vervolgens volg ik de rand van de Noordoostpolder, steek de randmeren over via de Ketelbrug en fiets vervolgens naar Lelystad.
Maar wat valt de route tegen! Tot de Weerribben gaat nog wel, maar dan volgt een ongelooflijke leegte. Ik kom letterlijk geen mens tegen en fiets eenzaam en alleen door een hele lege polder. Rij bomen links, rij bomen rechts en af en toe een boerderij. Kortom, ik ben blij als ik in Lelystad arriveer.

Woensdag spring ik rond 9 uur in de fiets. Dronten ligt 20 km verderop en ik ben benieuwd of ik onderweg nog iemand tegenkom. Vanuit Almere is een groep vertrokken die ik zou kunnen tegenkomen, maar volgens hun schema rijden ze via de Dronterweg en die volg ik niet.
Ik ben dan ook verrast als ik ineens het typische geluid van een velomobiel hoor.
De groep uit Almere heeft een iets andere route genomen en ik wordt uitgenodigd om aan te sluiten.
Leuk! Samen rollen we mooi op tijd Dronten binnen.

Bij Intercitybike is het al aardig druk. Leuk om zoveel van die mooie gekleurde fietsen te zien.
Na de koffie vertrekken we gezamenlijk richting Roggebotsluis. Hier gaat de "korte route groep" rechtsaf en ik hobbel met de "lange route fietsen" over de sluis richting Kampen.
Vlak voor Kampen slaan we rechtsaf en slingeren we boven op de dijk door het landschap.
De organisatie heeft een fraaie route gemaakt, maar helaas zijn mooie vergezichten ver te zoeken in de mist.

Als we bij Flevonice arriveren ben ik verbaasd over de drukte. Tuurlijk, het is kerstvakantie, dus er zijn uiteraard schaatsers. Maar de hoeveelheid velomobielen......wauw.
Bij Intercitybike stond de hele handel verspreid door de straat, maar hier staan ze allemaal in lange rijen. Het zijn er zoveel dat ze moeilijk te vatten zijn in een foto.Ik had, denk ik, een keukentrapje mee moeten nemen voor het maken van een foto die recht doet aan de indrukwekkende hoeveelheid fietsen.

Na de pauze (die trouwens prima geregeld was) sluit ik me aan bij Paul van Mooi geel. Hij gaat voor de korte route richting Dronten en ik vind dat een goed idee. De mist is ondertussen alweer flink toegenomen en ik heb weinig zin meer in het verder volgen van de lange route.
De korte route blijkt heel kort te zijn, want we rijden eigenlijk rechtstreeks naar Dronten. Daar brand al een lekker vuur in een groot vat en we genieten allemaal van de aangename warmte.
Zeker een half uur later rollen van allerlei kanten de velomobielen de straat in.


Na de oliebollen en de vervangende snert zoek ik mijn weg weer in de dichte mist richting Lelystad. Blij dat ik gekozen heb om een extra nachtje te blijven en pas op donderdag richting Rolde te vertrekken.
Voor de thuisreis had ik al besloten om een andere route te rijden. Niet meer het lange stuk door de polder, maar vanuit Lelystad naar Dronten en dan richting Kampen. Vervolgens richting Genemuiden, hier met de pont over en dan langs de Drentse hoofdvaart richting noorden.
In de buurt van Dieverbrug kom ik nog een Questrijder uit Groningen tegen. We pauzeren samen even bij de oude kalkovens die hier staan. Stom trouwens....ik ben vergeten om naar zijn naam te vragen. Questrijder klinkt zo onpersoonlijk.
Na de pauze is het nog een klein uurtje en dan kan de Quest weer in de schuur.

Het was een prachtig uitje. Organisatie bedankt voor deze mooie tocht!

3 opmerkingen:

 1. Dag Hero,
  Welkom in het groeiende leger van bloggers. Je blog ziet er al goed uit en leest prettig. Je staat nu in mijn bloglijst en dan komen de lezers vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Hero,
  Volgen mij bedoel Hans Batenburg hij nam de route over Hasselt en kwam bij mij langs (voor de zoveelste keer).
  Groeten Berend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Berend,
   Dank je wel voor de naam. Ik zie dat Hans ook op de lijst voor de noordelijke velomobieltocht staat, dus ik ga hem weer tegen komen.

   Verwijderen