zondag 8 januari 2017

Toerkap vizier vervangen

Sinds een tijdje ben ik weer in het bezit van een toerkap. Weer? Ja, want bij aanschaf van de Quest kwam er ook een kap mee, eentje van het merk Sinner.
Het werd echter nooit wat tussen die kap en mij. Ik schuurde met mijn hoofd langs de bovenkant en de gaten aan de zijkant vond ik ook niet erg prettig.
Kortom, de kap ging naar de advertenties op ligfiets.net en vertrok richting Hamburg.

Ongeveer een jaar later begon de twijfel echter toe te slaan. Had ik de kap misschien te snel verkocht? Had ik hem vaker moeten gebruiken om er echt aan te wennen?
Ik besloot om uit te gaan kijken naar een nieuwe kap. Liefst een redelijk geprijsd tweedehands exemplaar (dit voor het geval dat het weer niks werd).

Geluk is met de dommen, want nauwelijks later verscheen een VMO-kap op ligfiets.net.
Eentje die al een tijd niet meer gebruikt werd, maar er nog prima uitzag.

Het vizier was echter een uitzondering. Hier zaten aardig wat krassen en vlekken op, dus die moest eigenlijk wel vervangen worden. Dat kan uiteraard heel simpel, want het vizier kun je los aanschaffen in de VMO-winkel.
Een flink stuk goedkoper kan ook, maar dan moet je zelf even aan de slag. Wim verkoopt in de shop ook platen lexan van  62,5 x 102,5 cm waar je 2 vizieren uit kunt knippen.

Als eerste heb ik het oude vizier gedemonteerd en op de plaat lexan gelegd. Even een fles er opgezet om het geheel mooi vlak op elkaar te krijgen. Daarna is het simpel aftekenen.

Vervolgens gaat de plaat op de Workmate (wel even een oude trui er op om krassen te voorkomen) en knip ik het vizier grof uit de plaat. Hierna is het geheel wat handelbaarder en pak ik een scherpe schaar (da's echt essentieel heb ik gemerkt) en volg netjes de afgetekende lijn.


Daarna worden de gaatjes geboord voor de bedieningspootjes en de bevestiging van de kap. Ik mis nu enkel nog de stabilisatiestangetjes die de VMO-vizieren aan de onderkant hebben.
De carbon staafjes kan ik niet overzetten, ze zitten te goed vast, en ik zou ook niet weten waar je die los kunt krijgen.
De bouwmarkt heeft echter wel 1 cm brede aluminium latjes. Dus die ga ik daarvoor gebruiken.

De latjes lijm ik met BizonTix op het lexan vast en omdat er (vooral aan de voorkant) wel wat spanning op komt te staan verstevig ik het geheel met een paar kleine boutjes en moeren.
En zo bezit de kap na een paar uur knutselen weer een prachtig helder vizier.

Kan ik de wereld om mij heen weer krasvrij bekijken.

2 opmerkingen:

 1. Dag Hero,
  Voor de knutselaars zijn de speciale carbon stokjes, dit wordt in de lengterichting ingezaagd, ook los te koop. Kost 4,50 per stuk.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Wim,
   Dank voor de tip. Zal ik bij een volgende poging zeker naar kijken. Ziet er met de carbon stokjes net wat fraaier uit.

   Verwijderen